Tinusaur е достъпен инструмент за всеки начинаещ в хардуера

⏰ Време за прочит: 5 минути

В тази статия ще ви запознаем с ново българско участие в IndieGogo с името Tinusaur. Проектът идва от Велико Търново и по всяка вероятност ще успее да събере цялата стойност търсена в платформата. За да разкаже малко повече за идеята си потърсихме Невен Боянов, който е в основата на проекта.

Какво точно представлява Tinusaur?

Невен: Проектът Tinusaur е основно с образователна насоченост – комбинация от:

  • хардуер, който ползваме в уроците, които подготвяме
  • софтуер, който сме написали през последните няколко години за да може хардуера да работи коректно и да се ползва
  • уроци, ръководства, презентации и др., които ползваме с курсовете, работилниците и школите , които правим.

Проекта е изцяло с отворен код и свободен лиценз – както софтуера, така и хардуера, а и всичко което върви с него – уроци, ръководства, презентации и т.н.

Освен за образователни цели компонентите на проекта могат да се ползват и за елементарни домашни устройства – автоматизация в дома, забавления и др.

Колко време работите по идеята?

Невен: Идеята за проекта възникна в края на 2013 година като хоби по-скоро и занимание за свободното време. Поради интереса към него от тогава насам той се разви като продукт, които може да се ползва както за обучение така и за майсторене на най-различни неща.

Развивате проекта във Велико Търново. Кои са съмишлениците ви там?

Невен: Проекта се разработва във Велико Търново – причината е, че живея там. Реално се ползва повече по целия свят – доставили сме комплекти в над 20 държави по света.

Помагат ми основно колеги от други фирми във Велико Търново.

Tinusaur = 3 usd
Един Tinusaur струва само 3 долара

Забелязваме много ниска цена на Tinusaur. Ниската цена ще ви остави ли някаква печалба?

Невен: Целта на проекта не е реализиране на преки печалби от продажбата на комплектите, а по-скоро да бъде в помощ на тези които искат да се учат сами на електроника или на тези които искат да обучават други. Така или иначе ценово не можем да се конкурираме с производителите от далечния изток.

Често работим със спонсори, които финансират закупуването на комплектите и по време на обученията учениците и студентите ги получават безплатно.

Когато се провеждат по-сериозни платени курсове евентуално от там може да се реализира печалба.

Защо търсите точно 2584 долара за да финансирате кампанията си?

Невен: 2584 е горе долу сумата която би ни позволила да поръчаме по-големи количества от материалите и частите за изработка на комплектите, но също така е и 18-то число в редицата на Фибоначи. 🙂

Tinusaur

След финансирането на този проект каква е следващата стъпка и като цяло как виждате бъдещето?

Невен: Целта ни е да съберем колкото може повече предварителни поръчки, към тях да добавим количествата които на нас ще ни трябват да произведем тази година за наши собствени нужди и крайната бройка, ако е достатъчно голяма ще ни позволи да смъкнем доставната цена на материалите и по-този начин да направим комплектите още по-евтини и достъпни за много повече хора.

За тази година сме предвидили разработка на повече онлайн уроци, много видео материали и готов код, който хората които искат да се учат да могат да ползват.

Предвиждаме и разработка на една много интересна добавка към Тинузавър платката, която ще обявим като е готова.

Какви проекти са правени с Tinusaur?

Невен: Тъй като самия хардуер не е особено мощен проектите, които могат да бъдат направени с него не са кой знае колко сложни.

Основно са датчици, които при определени условия, като температура, светлина, атмосферно налягане, влажност на въздух и др., правят нещо – например пускат/спират реле, светлина, издават определен звук и т.н.

Тъй като Тинузавър може да управлява и малък дисплей има направени няколко елементарни игри с него.

Разкажете малко за себе си за да знаят нашите читатели кой се е захванал с Tinusaur.

Невен: Казвам се Невен Боянов, съсобственик съм в софтуерен стартъп от няколко години, в който разработваме собствени продукти.

За мен микроконтролерите и вградените устройства са по-скоро хоби. Заедно с мои колеги от други фирми във Велико Търново и най-вече от Клуба на програмистите във Велико Търново ( http://pcvt.org ) организираме курсове, работилници, обучения и школи през цялата година, както във Велико Търново така и в много други градове в страната.

Миналата година успяхме официално да влезем и в образователната система – в едно от училищата в града по програма учим децата на роботика, като Тинузавър е основната платформа, която ще се ползва. Във Великотърновския университет ще се изучават микроконтролери и вградени устройства и Тинузавър е отново избраната платформа за целта на обучението.

Желаем успех с кампанията, която е почти финансирана и в бъдеще да жънат успехи. Ние в понеделник ще си поръчаме и ще си направим кафе машината автоматична. 😉 Можете да видите и страницата на проекта тук!

You might also like

Comments are closed.