Що е то Маркетинг в реално време? (Примери)

⏰ Време за прочит: 5 минути

Преди година, на събитието ни за Facebook и Instagram за начинаещи, дадохме чудесен пример за маркетинг в реално време, който бързо превзе интернет и стана сензация.

Напиши „ЕСЕ“ и спечели къща и „почвам да бегам бате“, бяха два примера, които показаха как брандовете могат да правят маркетинг в реално време и да привличат аудитория!

Последните месеци, в процеса на подготовка за новото ни събитие, с лека тъга преминавахме през частта за маркетинга в реално време, просто защото нямаше нищо достатъчно добро, което да дадем за пример.

До последната седмица!

„Каракачанов била торбичка“ се превърна в една от най-търсените фрази, като много от все още неразбралите търсеха информация за вълната от колажи заляла интернет пространството.

В следващите редове ще разгледаме в детайли понятието „маркетинг в реално време“ и ползите му за създаването на brand awareness.

Какво е Маркетинг в реално време?

Маркетингова стратегия,  фокусирана върху реални актуални събития, чиято цел е да свърже потребителите с продуктите или услугите, от които се нуждаят в настоящия момент.

Защо тази стратегия е успешна?

С постоянните иновации в социалните медии и други комуникационни технологии, маркетингът в реално време е по-ефективен от всякога. Благодарение на Facebook, Twitter, Instagram и другите популярни социални сайтове, бизнесите могат лесно да събират актуална информация за целевите си аудитории.

Само за минути, те могат да преобразуват тази информация в маркетингово съобщение, което да бъде споделено.

И понеже всички искат да са част от последните трендове, стратегически структурираните реклами, които отразяват текущо събитие, правят продукта или услугата по-привлекателна за аудиторията.

Поради психологията на днешните потребители и желанието им за моментално удовлетворение, доброто маркетингово съобщение, базирано на актуално събитие, дава чудесен резултат.

Как да правим маркетинг в реално време?

 

  • Бъдете в крак с времето

Всичко в социалните мрежи се случва с изключителна скорост и е важно да следите новостите. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-голямо предимство можете да спечелите пред конкурентите си.
Все пак, закъснеете ли, няма да говорим за маркетинг в реално време.

  • Бъдете оригинални

Освен времето, това да сте оригинални също е основоположно за успешна кампания. Забавна шега, повторена прекалено много пъти спира да бъде забавна.

Следете какви са трендовете и опитайте да измислите нещо оригинално, което да кореспондира както с продуктите и услугите ви, така и с появилата се текуща ситуация.

  • Планирайте дейности в реално време

Това да реагирате на възникналите ситуации и трендове не означава, че не може да планирате част от активностите си.

Премиерната дата на филм като Междузвездни войни e ясна с месеци напред, така че лесно може да планирате кампания, която бързо да стане вирусна.

  • Бъдете постоянни

Като всяко нещо, маркетингът в реално време изисква да бъдете постоянни. Съобщение, което е свързано с темата, но не кореспондира с мисия на бранда, може да бъде погрешно разбрано и да се провали.

Не забравяйте да се фокусирате не само върху количеството, но и върху качеството.

  • Не преувеличавайте

За да проработи кампанията ви е необходимо да не бъдете прекално груби или арогантни. Спазвайте нормите и опитайте да сте забавни и оригинални, без да обидите някого.

 

Няколко примера за маркетинг в реално време

След петте полезни съвета, за които и сами бихте се досетили, е време и за малко реални примери за имплементацията им.

През 2013 г. спирането на електричеството на едно от най-гледаните спортни събития в САЩ – Super Bowl, провокира и страхотнa реакция от Орео.

Маркетинг в реално време

 

Все още може да топите в тъмното“

Добър тайминг, оригинално изображение и копи, без преувеличаване и в хармония с продукта. Един наистина добър пример за маркетинг в реално време.

В първите минути публикацията бе споделена повече от 13 хиляди пъти.

Проблемите на Iphone 6 с огъването предизвикаха истинска вълна от емоции в интернет. KitKat веднага се качиха на гребена:

Маркетинг в реално време

Ние не се огъваме, ние се чупим“

Резултатът?

Повече от 28 хиляди споделния в Twitter и изключително много позитивни отзиви и сигнали от аудиторията.

И като сме започнали с вкусотии, ето един пример от Snickers.

Тези от нас, които следят футбол, знаят за проблемите с хапането на футболиста Луис Суарес. Футболистът на Барселона и национал на Уругвай охапа колегата си Джорджо Киелини, а от Snickers бяха светкавични:

Маркетинг в реално време

“Хей,Суарес. Следващия път, когато си гладен, просто си грабни Snickers

Покрай победите на Григор Димитров в края на 2017, Philips излязоха с интересна идея:

Маркетинг в реално време

“Някои машини мачкат, други гладят

И след като вече споменахме, че част от маркетинга в реално време може да бъде планирана, ето пример илюстриращ това.

Маркетинг в реално време

На националния ден на жената през 2018, веригата McDonald’s се ребрандира в чест на всички дами. Популярното лого на компанията бе обърнато наобратно, наподобявайки английската буква „W”.

Колегите от SocialFreaks, също са един чудесен пример за компания, използваща активно маркетинга в реално време:

 

Като за финал

Какво ще бъде следващото голямо събитие?

Няма как да знаем.

Това, което може да направите, е да сте готови, информирани и заредени с идеи. Така ще успеете да използвате маркетинга в реално време и ще се убедите в резултатите от него.

You might also like
avatar
  Subscribe  
Notify of