Работа от вкъщи. Какво не знаем?

⏰ Време за прочит: 6 минути

Eeeeeeх, работа от вкъщи. Кой не си мечтае за нея? Преди години, е било невъзможно да видите човек, работещ от вкъщи. Как обаче стоят нещата в днешни дни? Работата от дома, набира все по-голяма и по-голяма популярност. Макар, повечето хора да си мислят, че това е мечтаният начин за изкарване на доходи, ние ще ви убедим, че този тип работа си има и своите минуси. Нека не губим повече време и скочим директно в статията ни!

Малко разяснение

Какво всъщност имаме предвид под работа от вкъщи? Благодарение на интернет и на технологичния век, в който живеем, компаниите все повече разчитат на така наречените фрийлансъри. Това са хора, които обикновено работят на свободна практика в различни области. Например – графичен дизайн, маркетинг, реклама и прочие.

Плюсове

20324b7

Господар на времето

Абсолютно. При много от фрийлансърските работи, вие имате възможността сами да организирате времето си. Така, не се налага да се молите на колега да ви смени, ако трябва да отидете до зъболекаря или да си тръгвате по-рано от работа за да може да вземетете детето от детската градина. Разбира се, може да се наложи да работите до късно вечерта, само защото сте свършили нещо належащо през деня. Както и да го погледнем, да организирате сами времето си е прекрасно, стига разбира се да не прекалявате.

Без досадни колеги и шефове

О да! Със сигурност имате ръководител, на когото да се отчитате, но в повечето пъти това става в Skype разговор и електронен мейл. Няма ги досадните колеги, които да ви занимават с проблемите си. Няма го и постоянно изискващия шеф, който като майка орлица бди над бюрото ви и следи за всяка малка грешка.

Удобства

18316788-Refrigerator-full-of-food-Stock-Photo-fridge

Имате абсолютно всички удобства на дома. От пълен хладилник, до удобен диван. Всичко е на ваше разположение. Много от модерните фирми, разполагат с помещения за почивка и разпускане, но нищо не може да се сравни с уюта на дома.

Време за близките

Ако сте част от онези хора, имащи работа от вкъщи, то със сигурност знаете, че тя ви дава възможност да прекарате повече време със близките си.  Може да пиете кафе с половинката в хладните сутрини или да посрещнете децата от училище и да им помогнете със задачите.

Пътуване

Много често, се налага да ставаме с час по-рано, само защото ще прекараме този час в пътуване до работа. След дългия работен ден пък, ще измине още час преди да се приберем и да се захванем със задачите вкъщи. Е, работейки от дома, ще спестите това време, като може да го вложите в нещо по-продуктивно.

Има и минуси

Сигурно си мислите, че щом говорим за работа от вкъщи, то минусите са нещо нечувано. Съвсем не е така. Всички тези положителни неща, които изредихме, могат да се превърнат и в отрицателни. Ето какво имаме предвид.

Роб на времето

time_slave_by_navidh-d4ew0l0

Така както може да сте господари на времето си, може да се превърнете и в негов роб. Да свършили сте нещо странично и сега трябва да наваксате. Докато сте отскочили до зъболекаря, са ви изпратили един куп нови задачи. Започвате да наваксвате но ви излиза нещо странично. Свършвате го за час, но през това време са ви затрупали с нови ангажименти.  Започва един омагьосан кръг и много често се налага да работите през уикенда, за да си наваксате.

Колеги и шеф, които да ви вдъхновяват

Отрицателната страна на това да нямате пряк контакт с ръководителите и колегите ви е факта, че трудно може да се социализирате по Skype или други чат платформи. Ако работите в хармония с колектива, резултатите определно са по-високи, а вие сте вдъхновени за нови и нови проекти.  Освен това, работейки за чуждестранна фирма от вкъщи, трудно може да се насладите на приятните тийм билдинги или просто време прекарано с готените колеги.

Отпускате се

Колкото и да не ви се вярва, човек трудно се концентрира в домашни условия. Просто сме устроени така, че да се чувстваме по-работоспособни в работна среда и да искаме да се отдадем на почивка и отдих, когато сме си у дома. Именно заради това,  концентрацията при работа от вкъщи е една тежка задача. Разбира се, това зависи в голяма степен от всеки човек.

Най-Известните Сайтове за Работа от Вкъщи

Като бонус, ще ви препратим към някои от най-популярните сайтове, свързани с работа от вкъщи.

Според колегите от Enterpreneur,  номер едно е известния сайт – „UpWork“.

upwork_logo_detail

С повече от милион и половина клиенти, UpWork предлага нещичко за всеки. Краткосрочни и дългосрочни проекти, почасова или постоянна работа, този сайт има всичко за всеки.

99designs-001

Насочен към графичните дизайнери и Photoshop специалисти, 99Designs дава шанс на всеки с креативно и разчупено мислене да печели по минимум $190 от проект. Освен това, с гордост можем да се похвалим , че нашия екип вече е печелил няколко проекта, благодарение на графичния ни дизайнер и маркетинг специалист Ивайло Тодоров. В бъдеще, ще ви предоставим цялостно ръководство, за това как да спечелите проект в 99Design и да си докарате добър страничен доход с работа от вкъщи.

logo-ef4e3458c482141a5c668b5b0ef49a21

Освен да ви помага да си намерите работа, Toptal създава общност от фрийлансъри, които заедно посещават технологични събития и често се събират за да обсъждат различни проекти и идеи. С това, компанията показва различния си подход в набора на талантливи и амбициозни хора, работещи от вкъщи.

Разбира се, всички тези примери са на компании, които търсят кандидати с добро ниво на английски. За огромно съжаление, в България все още нямаме голям брой фирми, които да развиват бизнес в този бранш. С времето и напредването на технологиите, сме сигурни, че все повече и повече хора ще са привлечени от работата от дома, с нейните плюсове и минуси.

Очавайте и нашия пълен списък с Freelancing  компании, заедно с полезна информация за всяка една от тях. Междувременно, не пропускайте седмичната ни статията от #breaking social поредицата, за да научите всичко ново от света на дигиталния маркетинг  и социалните мрежи.