Остана без идеи за статии? 15 Метода за повишаване на креативността

идеи за статии
⏰ Време за прочит: 8 минути

 

1. Комуникирайте с въображаем приятел

Колко читателя имате? 10, 100, 1000 или повече? Ако прекалено много се вглъбявате в това, писането ви може да се забави или дори зацикли. Искате да задоволите всички и това ви отколонява от главната тема на вашия разказ.

59-01-10-borisov-b Вместо да се затормозявате по този начин, мислете само за 1 човек. Ваш истински фен, който ще хареса и оцени това, което пишете.

Той ще ви подкрепя безрезервно. Измислете му име, нарисувайте портрет или просто изтеглете картинка от интернет и я добавете в зона, в която да я виждате. Звучи малко глупаво, но бъдете сигурни, че помага.

Сега, ако трябва да пишете статия, просто погледнете Бойко (така кръстихме нашия истински фен), и започнете разговор с него. Обсъдете всички трудности и цели. Това ще ви помогне да сте истински полезни на читателите ви.

 

2. Дайте свобода на емоциите си

Не може да започнете да пишете и това ви изнервя. Освободете напрежението, ако трябва напсувайте (типично по български).

Говорете за това как се чувствате без да подбирате думи или да се криете зад маска от хладнокръвие.

Ядосайте се, за да се оттървете от всичко, което блокира креативността ви!

zlites-chtoby-izbavitsia-ot-pistaelskih-blokov
Или пък си спомнете нещо хубаво. Нещо, което ви вдъхновява и ви зарежда със сила и енергия. Почувствайте емоциите си и се опитайте да ги опишете на лист хартия.

Помнете, че добрият текст не са думите. А чувствата. Читателите трябва да усетят емоциите ви, прочитайки ги между редовете.

Пишете и разпръсквайте всичко, което чувствате върху белите листи, или Word файла. Това е ефективен начин да създавате текстове, които да се четат на глас.

След това, преработете проекта, но запазете магията. Емоционалният текст може да бъде променен, за да е по-четлив, но не можете да добавите чувства върху празен пост.

Ако искате емоцията да е дори по-силна, може да си пуснете и подходяща музика, взависимост от това как искате да въздействате на чувствата ви.

 

3. Променете подхода си към писането

Опитайте да използвате различен инструмент на писане. Сменете от Microsoft Word към Google Docs. Или пишете статиите си директно в WordPress.

Променете и шрифта, пишете в ралични цветове: червено, зелено, жълто. Създайте дъга от думи. Променете размера от 5 на 7, така няма да се разсейвате, пишейки. Започенете да пишете не на ръка а на notepad, или обратното.

Съгласни сме, че всичко това изглежда глупаво, но малките промени правят самия процес по създаване на садържание по-забавен и интересен.

 

4. Пътувайте

Сигурно постоянно стоите и се взирате в монитора с празен поглед? И без едничка мисъл в главата ви. Има и алтернатива! Посетете ваши близки, организирайте среща с приятели или бивши колеги.

Или пък просто вземете автобуса или метрото и се разходете.
Задайте си цел да напишете публикация, преди да достигнете крайната си дестинация. Организирайте си леко пътуване, носейки само телефон или тефтер. И пишете. Това ще ви помогне да се концентрирате.

Ние например, предпочитаме да създаваме кратки текстове на път за офиса. Пътувайки в метрото, може да създадете нещо уникално. И за да се абстрахирате от страничните звуци, пуснете си някоя вдъхновяваща песен.

 

5. Сварете си кафе

4f7c087addd2d881fe74c1f22f304ad3
Не пиете кафе? Не е проблем. Направете си чай, сок или просто вземете чаша с вода. Настройте таймера на 25 минути. След концентрирано писане в този период, си направете кратка почивка. Спрете, дори и да искате да довършите параграфа.

Напревете си топло кафе или чай. Работете нови 25 минути. И отново си починете. Не мислете за статията, публикацията, съобщението или това, над което творите. Усетете вкуса на кафето и се насладете на всяка глътка.

След това, се върнете към създаването на текст, който достига до клиентите ви.

 

6. Просто пишете

Колко често захвърляте идея, просто защото смятате, че няма да се хареса? Ако искате да пишете за нещо, направете го! Не мислете, че тази статия не е подходяща за вашия блог или сайт. Или пък, че читателите няма да са заинтересовани.

Винаги може да създадете интересно садържание и да го отделите настрана. Много компании, биха били щастливи да приемат статии от различни автори.

Целта е винаги да давате свобода на мислите ви. Не е нужно те да гравитират само в главата ви. В крайна сметка, благодарение на постоянното обновяване на данни, може да създавате брилиянтни идеи отново и отново.

 

7. Изхвърлете плана

Винаги ли започвате статия с предварително зададена структура? Това е правилно. Така ни учат в курсовете. Планирането на статията, помага да не се отклонявате от темата.

От друга страна, то ни отнема част от удоволствието от писането.

Когато се отегчите или нямате ясна представа, какво да направите, просто забравете за структурата. После може да редактирате текста така че да пасне на желания шаблон. Сега пишете всичко, което ви идва на ум.

Всичко, което е свързано пряко или задочно със темата на вашата публикация. Може би, като резултат ще можете да изберете нещо, което да ви помогне да създадете шедьовър.

 

8. Изненадайте се

Добрите копирайтъри учат продължително и тестват нови неща, за да опознават и изследват хората. Всеки може да бъде източник на вдъхновение.

Най-интересните статии са създадени и провокирани от различни хобита.Не се ограничавайте само и единствено във вашата ниша.

Абонирайте се за различни блогове, изучавайте популярни акаунти в социалните мрежи. Четете бестселъри. Вдъхновявайте се от нещо ново, всеки ден…

 

9. Променете графика

Да работите по график е добре. Но не винаги. Сигурно сте чували, че ако всеки ден играете даден спорт по едно и също време, ефектът ще бъде отрицателен. Тялото ви се адаптира към графика и започва да спестява ресурси.

Пишейките, вие също „натоварвате мускули“. Не изкушавайте мозъкът ви да премине в лек работен режим. Променяйте графикът. Експериментирайте. Опитайте да пишете текст в различно време от деня и вижте дали ще има ефект.

 

10. … или мястото

Ако работите всеки ден на едно и също работно място, това също намалява ефективността ви. Писането е креативен процес и се нуждае от постоянни промени.

Направете разместване на стаята или офиса, изместете масата от единия в другия ъгъл. Разместете мястото на иконите на работния ви плот.

Ако сте готови за дори по-радикални мерки, вземете лаптопа си и отидете в парка, някое приятно кафе или библиотеката. Което и да е ново място, което да помогне на креативността ви.

 

11. Отидете в книжарницата

 

free-bookshelf-vector
Скоро не сте посещавали книжарница? Сега е момента да посетите най-близката до вас, в търсене на нови идеи.

Разгледайте и си харесайте подходящи за вашата ниша книги. Прегледайте садържанието на всяка набелязана книга и отсейте най-интересните идеи.

 

12. Измийте чиниите

Промяна. Това е, което имаме предвид. Измийте чиниите, или пода в стаята, сгънете прането или нещо подобно.

Мозъкът ви все още ще търси решение на проблема с писането на публикация, но ще прекарате времето в нещо полезно.

 

13. Разхождайте се из стаята

Ако не ви се чисти, което е много вероятно, пробвайте този алтернативен метод. Разхождайте се из стаята.

Можем да гарантираме, че ние поне правим това по хиляди пъти. Мозакът ви има нужда от движение за да се освежи и да ви зареди с нови идеи.

 

14. Спрете компютъра

ne-mozhete-napisat-teks-vykluchite-komputer
Все още не можете да напишете това, което искате? Спрете компютъра.
Ако сте стояли часове, взирайки се в монитора, без никакви резултати, то определено е време да го изключите.

Пробвайте да пишете на ръка. Необичайно, но много ефективно. Отбележете мислите си с маркер. Добавете малко креативност към целия процес.

Напишете 30 теми за блога ви. Просто измислете интересни заглавия и след това ги превърнете в пълен текст.

 

15. Гледайте фото албуми

За финал ще споделим още 1 необичаен метод. Една снимка, струва колкото хиляди думи. Разглеждайте албуми, те крият безброй интересни истории.

За живота, за работата или за хобито ви. Споделете с хората вашите вълнуващи истории и те ще ви последват.