Защо не трябва да тестваме с Lorem Ipsum текстове

⏰ Време за прочит: 3 минути

Тестването е критичната точка при изграждането и създаването на продукт или услуга в дигиталното пространство. Ето защо тестовете със сходно съдържание на реалното са много по-добра обратна връзка, отколкото използването на произволен текст.

Какво е Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum е фиктивен текст, използван от издатели и дизайнери, когато нямат в наличност истинското съдържание. Те го използват, за да запазят работния процес и да получат одобрение за работата си от техни клиенти.

Lorem Ipsum is dummy text used by publishers and designers when the original copy is not available.

 

Този текст е бил използван още през далечната 1520 година в печатарската индустрия, но наскоро е приет и в индустрията на технологиите.

lorem-ipsum-bad

 

Предпочитането на Lorem Ipsum като „пълнеж“ в сайтовете и дизайните обикновено се дължи на равномерното разпределение на буквите и това, че е по-малко вероятно да разсее човека, който създава проекта.

Линк към историята и значението на Lorem Ipsum може да намерите тук

 

Проблеми с Lorem Ipsum

Как може да проектиращ нещо, което не познава? Как може това незначително съдържание да допринесе за създаването на персонализираано преживяване?

Тестването с Lorem Ipsum е като да се изгубиш в океана без карта, никога няма да намериш изход.

Трудно е да искаш от потребителите обратна връзка или нещо, което дори и те не виждат. Lorem Ipsum е вариант, ако все още нямаш измислено съдържание за страниците си.

Lorem Ipsum is a way of delaying decisions about content.

 

Истинското съдържание е правилният избор

Като казвам истинско съдържание, то аз имам предвид такова, което ще бъде подобно на това при пускането на сайта,услугата или продукта.

Не отлагайте измислянето на съдържанието си в страниците. Направете едно проучване, просто напишете нещо, което се доближава до реалността и тогава искайте обратна връзка.

Как да получа качествена обратна връзка?

Съдържанието трябва да се отнася за вашия продукт или услуга. Когато потребителите имат възможност да прочетат съдържанието, те ще ви дадат отзиви за написаното и какво мислят за него. Това определно би ви накарало да помислите как общувате с крайните си потребители.

 

Приспособявайте дизайна към текста, а не обратното!

Понеже малко хора знаят латински в днешно време, дизайнерите имат навик да премахват цели фрази от lorem ipsum текста, ако техния вече изработен дизайн не стои добре с този текст. В действителност вашият дизайн няма да е със същите дължини на текста като при изработката му и може да стават обърквания в дизайна примерно, ако Lorem Ipsum текста е 400 думи, а вашия истински текст 600.

lorem ipsum

Както виждате на снимката тук Lorem Ipsum текста излиза прекрасно, но с реалния текст нещата изглеждат коренно различно. Тук може да се направи многоточие, ако текста надвишава n брой символи, за да се предотврати точно това.

Когато използвате реалния текст, то вие ще трябва да мислите в дълбочина как да разрешите проблемите, които възникват в процеса на работа. Разбира се, че трябва да обърнете внимание и на различните разделителни способности и как дизайна все представя под различни браузъри, платформи и устройства.