Най-големият спад в органичния рийч на Facebook е факт.

⏰ Време за прочит: 2 минути

Facebook започнаха мащабните си промени по News фийдовете като вече в 6 държави са пуснали тяхното ново откритие – Explore Feed.

Това ще достигне всички потребители по света, ако теста се окаже успешен. Потребителите от Словакия, Шри Ланка, Сърбия, Боливия, Гватемала и Камбоджа ще може да виждат публикациите от страници не в News Feed, а в Explore Feed. Това означава, че в основния поток на публикации те ще виждат само приятелските постове и спонсорираните публикации.

Aко искаме нашите публикации да се виждат от потребителите и феновете ни, съответно си плащаме..

Какви са последствията?

Притежателите на фейсбук страници виждат драматичен спад в органичния трафик. Анализите, които са направени след това въведение показват, че органичното достигане е спаднало с около 2/3 в сравнение с преди.

Активността на 60-те най-големи словашки Facebook страници. Източник: CrowdTangle

60-те най-големи словашки медийни страници имат 4 пъти по-малко engagements (харесвания, коментари, споделяния) при теста. Така изглежда положението и в Камбоджа и Гватемала.

Това разбира се е просто регионален тест и не се знае кога той ще приключи, казаха още от Facebook.

Разбира се, има много бъгове, които трябва да бъдат изчистени. Например повечето потребители вероятно не виждат публикации от хора, които следват, а не са техни приятели. Те са скрити в старата секция Feed Pages, която все още стои и не е премахната.

Цялото това нещо продължава от около 4-5 дни. Някои потребители имат това нововъведение от няколко седмици. По-голямата част от хората обаче имат нововъведението от официалното стартиране на „Explore Feed“, което беше в четвъртък.

Обновена:

Има хора, които сигнализираха на Facebook, че не виждат Explore Feed бутона, но и постовете от страниците, които са харесали мистериозно изчезнали. Други пък имат достъп до Explore Feed, виждат популярно съдържание от други страници, но не и от страници, които те самите са харесали.

You might also like
avatar
  Subscribe  
Notify of