BBU Startup School: обучение от ново поколение

⏰ Време за прочит: 4 минути

На 12 септември Нов български университет и BBU Foundation обявиха старта на първата по рода програма по предприемачество и бизнес BBU Startup School. Участващите в програмата ще могат да черпят знания от академични преподаватели, бизнес експерти, да имат собствени ментори и да получават напътствия директно от инвеститори. Самите организатори се надяват така да създадат ново поколение бизнес лидери създаващи своите стартъп компании по време на обучението.

Програмата представена накратко. 9 месеца разделени в 3 семестъра. Дузина преподаватели и още повече ментори от България и чужбина. Неспираща работа по проектите през по-голямата част от денонощието. Обучение изцяло на английски език. Не на последно място на участниците ще им бъдат зачетени университетски кредити към бизнес специалност. Единственото условие е да сте навършили 18 години със завършено средно или висше образование.

BBU Foundation обучение
Людмил Васев и Инна Бояджиева – съоснователи на BBU Foundation, Кирил Аврамов – заместник ректор на Нов български университет, Мария Тумбева – Център за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет и доц. Д-р Десислава Бошнакова – преподавател в НБУ.

Липсата на досег на повечето хора с големи експерти в много области е голяма пречка за развитието на много от учащите. BBU смятат, че могат да променят това. Кирил Аврамов отчете, че НБУ от години е пресечна точка на младите хора с големи идеи и професионалистите от повечето сфери в България, но партньорството с BBU ще накара точката да стане community кръг.

„С BBU Startup School отговаряме на нуждите на младите хора да живеят динамично, да изразяват своята креативност, да създават и да бъдат свободни в своите идеи и мисли. Те искат да живеят днес и да виждат резултатите от положените усилия, за да продължат напред“, Людмил Васев, съосновател на BBU Foundation.
За да кажат малко повече за обучението бяха поканени и част от лекторите и менторите.
BBU Startup School mentors
Туньо Зафер – CEO на pCloud, Доц. Стоян Танев – преподавател в University of Southern Denmark, Стамен Янев – директор на Българска агенция за инвестиции, Георги Малчев – преподавател в НБУ
Доц. Стоян Танев разказа за дългите си наблюдения като преподавател. Кратко описано той от дълги години има вижданията, които ни се представят от BBU Foundation. Стамен Янев се опита да обобщи в едно уравнение думите си като „Лидерство = иновации + инвестиции“. Георги Малчев, който има дълъг опит в стартъп средата даде малко повече информация за това какво ще преподава. Освен за всичко в дигиталния маркетинг той ще научи участниците и на това как да направят сплотен екип и какви грешки могат да допуснат. Туньо Зафер каза колко важен за него е факта, че учащите ще имат постоянен достъп до ментори, които да дават ноу хау. Той обърна внимание на това, че до преди 5-6 години се е говорило за липсата на кадри в ИТ индустрията, но не и за липсата на предприемаческо мислене.
„Нещото което ми хареса в BBU Startup School, че няма изпити за завършване, а се бориш за първия клиент, защото това е важното в реалната среда.“, Туньо Зафер, CEO на pCloud
Разбрахме също така, че освен с обучението BBU са се заели да намерят добри инвеститори за учащите. Към екипа на Startup School се включва фондът за рискови инвестиции Krypton Venture Capital. Те ще участват активно дори в подбора на кандидати. Апликационата форма вече е отворена на сайта на BBU и ако попадате в някоя от изброените видове хора се запишете.
  • Имате екип и идея, която искате да развиете.
  • Имате невероятна идея, но нямате екип.
  • Нямате идея и екип, но искате това да се промени.
Ако се чудите прекалено може да не влезете в редиците, така че побързайте! BBU Startup School отваря врати на 28 ноември. Научете повече за програмата и кандидатсвайте тук: Ние ще се постараем да ви държим в течение на всичко слуващо се по време на 9 месечното обучение.