8 причини вашата Facebook реклама да не конвертира

Facebook-реклама
⏰ Време за прочит: 13 минути

Всички ние искаме да пускаме Facebook реклама, която винаги да е успешна и да конвертира. Това би ни спестило толкова много пари. Като се замисля, би направило нещата много лесни и всеки щеше да бъде експерт.

Явно не сме далече от това, защото всеки втори човек в България знае как да пуска „перфектни“ реклами във Facebook.

Или поне така си мисли….

 

Каква е перфектната Facebook реклама?

 

Перфектната Facebook реклама има перфектно изображение, перфектно таргетиране и перфектно копи. Изненадахте ли се? Ще кажете сега как да разберем това преди да сме пуснали кампанията.

Нека ви споделя нещо…

Истината е, че няма перфектна Facebook реклама. Всичко е тест, тест, тест…

Съответно, колкото повече опит имате, толкова повече неща можете да тествате. Променяйте, докато не стигнете до резултата, който желаете.

Сега ще ви покажа кои са основните неща, които обаче водят до лоши резултати в една Facebook реклама.

Е, нека да започваме…

 

#1 Таргетиране на грешната аудитория

 

Facebook притежава помощник, които ви напътства стъпка по стъпка при създаването на вашата кампания. Една от стъпките е детайлното таргетиране, което ви дава възможност да добавите интереси. На базата на тези интереси вашата Facebook реклама ще намира съответно потенциални клиенти.

Тук често срещаната грешка е добавянето на много интереси и поведения. Разбираемо, мислите ви са насочени към нови клиенти – тук обаче грешката е, че таргетирате много и различни хора, които все по-малко ще отговарят на вашия перфектен клиент. Съветът ни тук е първо да направите клиентски профил и след това да таргетирате.

 

Детайлно таргетиране - Facebook реклама

 

По този начин обаче насочвате рекламата си към студена аудитория, а посланието ви може да е насочено към хора, които са много по-надолу във фунията.

Защо трябва да правите нещата по трудния начин като има по-лесен?

Как да решим този проблем: Ваш приоритет трябва да бъдат плодовете в най-долната част на дървото. Тоест, насочвайте вашата Facebook реклама към хора, които знаете, че ви интересуват. Да, това е клише, но си струва да харчите пари за хора, които биха се върнали на вашата уеб страница.

Кои са тези хора? Вижте този списък:

– Вашите съществуващи клиенти
– Хора, които наскоро са реагирали на ваша кукичка, за да посетят сайта.
– Вашият списък с email-и
– Хора, които са реагирали на ваши реклами или са гледали ваши видеа
– Хора, посетили вашата страница или са прекарали повече време на определена страница
– Фенове на вашата страница във Facebook.

 

Видове аудитории във Facebook реклама

 

Всички тези хора от списъка по-горе знаят кой сте, харесват това, което правите и ще бъдат отворени към оферти.

 

#2 Таргетирате правилната аудитория, но с грешно послание

 

Една от причините, поради които вашата Facebook реклама може да не конвертира е, че сте таргетирали хора, които могат да бъдат перфектни клиенти в бъдеще, но да сте ги достигнали с грешно послание, което ще избърза събитията и ще трябва да ги придвижи доста по-надолу във фунията.

Представете си, че предлагате брак на първа среща? Колко човека ще го приемат? Малцина.

Как да решим този проблем: Използвайте маркетингов подход, който ще сегментира хората между различните етапи. Съответно на всеки от етапите, хората трябва да виждат различни реклами съобразно къде се намират. Може да са необходими повече реклами, но това е подход, който работи!

При самото създаване на Facebook реклама вие трябва да определите каква е целта на вашата кампания. Тук социалната мрежа подкрепя този подход като ги разделя на 3 различни категории:

Awareness: Използва се за студена аудитория, която вероятно дори не знае кой сте или за повторно ангажиране на потребители, с които не сте говорили от известно време

Consideration: Използва се за топла аудитория, която е наясно кой сте и би искала малко повече информация, преди да бъде в състояние да купи

Conversion: Използва се за гореща аудитория, която е позитивно насочена към вас и е готова да купи

 

Избор на цел при създаване на Facebook реклама

 

Рекламите във Facebook, които създавате и са предназначени за студена аудитория, трябва да бъдат напълно различни от тези за така наречените “топли” и горещи” аудитории.

Друг модел, който също работи, е моделът на TOFU, MOFU и BOFU. Тук теорията на тази маркетинг фуния е тясно свързана с клиентското преживяване.

Целта ви е да прекарате хората през фунията за конверсии до долната и част.

 

маркетинг фуния

TOFU (Top of the Funnel)

На този етап единствената ви задача е да покажете на аудиторията, че съществувате.

Разбира се, трябва също така да предоставите интересно съдържание, насочено към техните болезнени точки. Това съдържание може би е това, което привлича хората да ви намерят.

За да осъществим обаче търсения в мрежата, ние водим потребителите до публикации към блогове или реклами, насочени по интересен начин във Facebook.

Вашето съдържание трябва да бъде образователно и забавно и да подчертава вашите познания по проблемите, с които се сблъскват потребителите.

По отношение на рекламите – продавайте марката, а не продукта. Тук работещи инструменти могат да бъдат безплатни ръководства, информационни статии и видеа, Чеклисти и т.н.

 

Facebook реклама - Bynder

MOFU (Middle of the Funnel)

На този етап вече сте установили, че имате решение на болките на аудиторията си, но не трябва да се опитвате да им продавате точно сега. Потенциалните ви купувачи в момента са в режим на анализиране – те се опитват да разберат какво да правят с проблемите си.

Те се интересуват от историите на хора, които споделят тяхната болка (и са я преодоляли, разбира се) . Оглеждат се и за подобни статии, които разглеждат подобни проблеми и ти дават някакво конкретно решение.

Вашата Facebook реклама трябва да изгражда доверие и ангажираност с бранда ви.

BOFU (Bottom of the Funnel)

В долната част на фунията, хората са готови да купят и просто се нуждаят от тази перфектна оферта като безплатен пробен период, уеб-семинар или онлайн чат. Това е точката, в която рекламите трябва да започнат да стават по-агресивни.

Предлагайте отстъпки, опитайте да постигнете ефекта на неотложност и недостиг, за да натиснете вашите потребители да финализират поръчката си. Използвайте отзиви и препоръки от ваши клиенти, които показват, че вашият продукт е добър.

 

Facebook реклама на GetResponse

 

Погледнете към маркетинг модела на TOFU, MOFU и BOFU, а сега погледнете и вашата Facebook реклама.

Имате ли продажбени реклами при TOFU и MOFU?

Още ли се чудите защо вашите реклами не конвертират?

Маркетинговите комуникации също са един процес. Хората рядко конвертират още при първото си взаимодействие с рекламата.

Покажете им рекламата си отново..

и отново…

Номерът е да им покажете реклама, която съответства на етапа от тяхното клиентско пътуване.

Щом се ангажират с това съдържание, което им показвате (било то видеоклип, преглед на публикация от блога, регистрация или абонамент за нюзлетър), започнете да ги облъчвате със следващия набор реклами.

 

#3 Таргетирате правилните хора, но с грешен рекламен формат

 

Имате фантастично видеосъдържание във вашия уебсайт или Facebook страница, и хората отговарят на него.

Поради някаква причина обаче, решавате, че ще ги ретаргетирате с реклама, която е просто едно статично изображение или обикновена реклама за кликове.

Ако знаете, че тази целева аудитория е реагирала веднъж на видео, защо отново не им покажете видеореклама?

Това не е някакво научно откритие, нито ракетна наука..

 

Рекламни формати във Facebook

 

Как да решим този проблем: Започнете да използвате този тип реклами, които аудиторията ви предпочита да вижда.

Опитвайте винаги да тествате новите рекламни формати, които излизат. Така ще имате предимство пред конкуренцията. Най-добрите резултати винаги се постигат, когато използвате нещо ново преди всички.

#4 Аудиторията ви е твърде широка

 

Добре, въпреки нещата, които изговорихме малко по-горе, че трябва да се целите в “плодовете, които са най-ниско”, то вие все още имате нужда от таргетиране по интереси и поведение.

А и е съблазнително, знам…

В случай обаче, че използвате детайлното таргетиране, бъдете сигурни, че го правите в пълния му потенциал.

Как да решим този проблем: Вместо да създавате списъци с интереси, които просто ще увеличат аудиторията ви, използвайте инструмента за прецизно таргетиране, за да стесните пазара си.

По този начин ще достигнете до по-малко хора, но те ще бъдат много по-склонни да конвертират.

Нека разгледаме един пример за това как работи подробното насочване.

Да предположим, че искате да се насочите към жени, които обичат комбинацията от британски модни марки.

 

Детайлно таргетиране с narrow аудитории

 

Подробното насочване на Facebook ви позволява да използвате булева логика, за да насочите рекламата си към жени, които харесват Joules, Monsoon или Whitestuff.

Ако изберете обаче опцията Narrow Further, ще може да си насочите рекламата и към жени, които харесват Boden, Mint Velvet или Phase Eight.

По този начин вие ще направите така, че от двете групи да има поне по едно съответствие.

 

пример за детайлно таргетиране във Facebook

 

Точно така, току що намалихте целевия си пазар от един милион (това са хората, които харесват някоя от тези шест марки) до само 99 000 души, които харесват два от тези бранда.

По този начин имате много по-голяма вероятност да намерите жените, които вероятно са склонни да купуват такива елегантни и модерни дрехи на средна цена.

Разбира се тук може да вкарате и още условия, но това ще го оставим за друг път.

 

#5 Опитвате се да продавате на студена аудитория

 

Погледнете вашата страница и опитайте да преброите колко от постовете стимулират продажба.

Вероятно много от тези реклами произтичат от марки, за които никога не сте чували.

Реагирате ли? Вероятно не…

Как да решим този проблем: Оставете на ремаркетинг рекламите да продават. Особено, ако използвате динамичен ремаркетинг – тези реклами са с цел да показват конкретна оферта на конкретен човек.

Ако потребителят е посетил страница с конкретен продукт или е влизъл вече през ваша реклама, която го е отвела на този продукт, то ремаркетинг кампанията ще свърши останалата част.

Ретаргетинг кампанията няма да струва нищо в сравнение с тази, която е насочена към студена аудитория, защото просто аудиторията ви е малко.

Една добре настроена Facebook реклама има много голям потенциал.

 

Създаване на Custom аудитория

 

#6 Relevance показателя на рекламата ви е прекалено нисък

 

Както може би знаете, Facebook има показател, който показва до каква степен вашите реклами са релевантни на целевата ви аудитория.

Това възнаграждава рекламодателите, които умеят да насочват рекламите си правилно.

Как става това?

Като показва рекламите ви на повече хора и ви таксува по-малко.

Една от целите ви трябва да бъде постигане на висок relevance score. Направихме експеримент като използвахме идентични реклами, но таргетирахме различни аудитории.

Чудите се какъв бе резултатът ли?

Нека да видим…

  • Една от рекламите ни беше с Relevance Score – 4, а цената на клик беше $0,10
  • Другата реклама, насочена към персонализирана аудитория от потребители, които наскоро са посетили нашия уеб сайт постигна Relevance Score – 8, a цената на клик беше $0,03

Как да решим този проблем: По-тясната аудитория е сигурен начин за подобряване на вашият Relevance Score. Въздействащите изображения и ясния Call To Action също биха подобрили този показател.

Стремете се да нямате прекалено високо Frequency на рекламите, защото ефектът може да бъде противоположен.

 

#7 Използването на невъздействащи изображения

 

Споменахме вече преди няколко реда, че въздействащите изображения са от голямо значение.

Картинката във вашата Facebook реклама заема най-голяма част.

Tова е първото нещо, което биха забелязали потребителите. Вие имате точно 0.3 секунди да грабнете вниманието на потребителя или рискувате той да не види вашата реклама никога повече.

Нещо, което се случва с повечето реклами…

И така..

Как да решим този проблем: Като за начало се стремете да не използвате цветове близки до цветовете на Facebook. Също така прекалено бледи изображения, както и използването на изображения с бял фон не са за предпочитане.

Опитайте да използвате изображения с висок контраст, такива, които веднага ще се набият на очи.

Също така..

Ако използвате хора в изображението, то те трябва да изразяват емоция.

 

#8 Вашата Facebook реклама е коренно различна от Landing страницата ви

 

Възможно е да сте направили най-добрата реклама, но целевата ви страница, ако не съответства на визията на рекламата, ще изгубите потенциални конверсии. Landing страниците трябва да имат значителна съгласуваност с вашата Facebook реклама, така че изображенията, текстът, самият стил, усещането и видът на страницата, да бъдат сходни или еднакви с рекламата.

Как да решим този проблем: Една добре разработена целева страница трябва да има “social proof”.

Какво означава това…

Това означава да включите мненията на ваши предишни клиенти. Такива, които са доволни от вашия продукт или услуга. Така вие ще имате противодействие на всяко бъдещо възражение от клиента.

Използването на кратки и ясни заглавия, които улесняват сканирането също е от огромно значение.

Заключение

Лесно може да се подведете и да използвате вашите реклами във Facebook само и единствено за намиране на нови клиенти, вместо да работите с това, което имате.

Използвайте максимално потенциала на вашата топла аудитория. Ако не сте доволни от резултатите на рекламите ви във Facebook, гореизброените осем фактора могат да окажат отрицателно въздействие върху ефективността на рекламите Ви.

Изпробвайте тези съвети за отстраняване на неизправностите, за да видите дали те правят разлика в кампаниите Ви.

Какво мислите?

Кой от тези фактори може да окаже влияние върху рекламите ви и тяхното конвертиране?