Кой е Ричард Брансън?

⏰ Време за прочит: 6 минути

Реших да започна нова рубрика за лица Кой е … В нея ще пиша относно емблематични лица на нашето време. Реших да започна с човек, чиято книга прочетох скоро и е чудесен пример.

Ричард Брансън е емблематична фигура днешното предприемаческо общество. След като прочетох една от книгите му реших да напиша и цяла статия за него. Изключително впечатление ми направи с колко благотворителност всъщност се занимава и безкрайния му оптимизъм.

И все пак…

И все пак нека започнем с основата за него. Ричард Брансън притежава около 5.2 милиарда британски лири според някои бизнес издания. Основаната от него Virgin Group притежава над 400 компании, оценявайки групата на 20 милиарда британски лири. Повечето от компаниите, в които има дял Virgin Group са изцяло нейна собственост. Има обаче и компании като Virgin Sport, в които участието на групата е само 1%.

През 1999 година получава рицарско звание заради приноса му към предприемачеството в Англия.

Основна информация за Ричард Брансън

Ричард е роден на 18 юли 1950 година в Блекхет, Великобритания. Освен бизнесмен е и филантроп стоящ зад много благотворителни каузи.

Син е на баща адвокат и майка стюардеса. Той самият страда от дислексия, което прави годините му в училище много трудни. Това е и една от причините да смени няколко училища.

Само глупакът не променя мнението си.

В началото

Стартира първия си бизнес още на 16 години със списанието Student. Това прави след като напуска училището си. Първото издание на списанието е пуснато през 1966 година. За да може първия тираж от 50 000 броя да е безплатен Брансън покрива разходите след като е продал рекламно място в списанието за общо 8000 долара.

От 1969 Ричард започва да живее в Лондон. Тогава му и хрумва идеята за поръчка на музика по пощата. С тази своя услуга започва да набира пари за новата си компания – Virgin. Очаква разбира се и да обвърже списанието си.

Новата компания стартира скромно, но добавя достатъчно клиенти и капитал за да може Брансън да се отправи към собствен магазин на улица Оксфорд в Лондон. С успеха на магазина за плочи идва и първото му звукозаписно студио през 1972 година в Оксфордшир.

Още музика

Ричард Брансън

Първият артист записал с лейбъла на сър Брансън е Майк Олдфийлд. Песента му „Tubular Bells“ става толкова успешна, че е неизменна част от класациите в продължение на 247 седмици.

Възползвайки се от този успех Ричард успява да подпише с няколко банди, сред които са Sex Pistols, Culture Club и Rolling Stones. С тези изпълнители Virgin Records се издига до топ 6 на най-големите звукозаписни компании в света.

Растеж последван от жертви

С разрастването на влиянието на Virgin в музикалната индустрия се появяват идеи за други поприща.

През 1980 година Брансън купува Voyager Group туристическа компания базирана в Колорадо, САЩ.

4 години по-късно през 1984 година следва нова сфера на изява – самолетни превози. Основаването на Virgin Atlantic стартира със закупуването на един самолет и много идеи ставащи реалност. Една от тях е вземането на бизнес клиентите от хотелите им с шофьор на Virgin.

Всеки би казал, че всичко върви по план, но компанията едвам се държи финансово. След много мъки все още младата група трябва да се раздели с музикалната си компания. През 1992 година Virgin Music бива продадена на Thorn EMI за 1 милиард долара.

Нека да отворя скоба, че Thorn EMI не случайно купува музикалния бизнес на Virgin. Самите Thorn се занимават с направата и продажбата на потребителска електроника. През 90-те години това е било главно електроника насочена към музиката.

След повече от 20 години в бизнеса Ричард е бил съкрушен, но не се отказал от музикалния бизнес. Трябвали са му само няколко месеца за да сформира отново екип и да сформира Virgin Radio. 3 години по-късно стартира и втората си звукозаписна компания – V2.

С нея също има известни добри открития като Powder Finger и Tom Jones.

Още по-бърз растеж

Ричард Брансън

Съвзелата се Virgin Group започва да се радва на изключителен растеж. За две десетилетия успява да премине през много държави и сектори.

Някои от секторите, в които Virgin има пръст са железопътните превози, гейминг, телекомуникации, а от сравнително скоро и космически пътувания. Разбира се още не са проведени първите полети до открития космос, но вярваме това ще стане съвсем скоро.

В момента Virgin Group има над 400 компании, за които работят над 50000 човека в над 35 страни.

Най-добрият начин да научите нещо, е като се захванете с него.

Голяма фигура с големи отговорности

Още в края на 90-те години Брансън и музикантът Питър Габриел обсъждат заедно с Нелсън Мандела направата на организация. Идеята е в нея да членуват малко, но силни лидери за разрешаването на глобални конфликти. Едва на през юли 2007 година организацията става реалност под името The Elders.

Ричард Брансън

Брансън също така участва в много благотворителни събития и е спонсор на още повече.

International Centre for Missing and Exploited Children е чудесен пример за подкрепена от Ричард организация. Той я подпомага още от 1999 година.

Брансън е инжектирал милиони в стартиращи компании във Великобритания, но освен това и извън нея.

Сър Ричард Брансън работи и с Република Южна Африка за да може да предостави финансови средства за техни стартиращи компании както и менторства за да могат да развиват африканския регион.

С кампанията си Global Zero, Брансън се бори за премахването на всички ядрени оръжия на планетата. След стартирането си през 2008 година в Париж той събра стотици хиляди последователи.

Virgin Group дори си имат цял бранд занимаващ се с подпомагане на кампании и организации наречен The Virgin Foundation. Чрез него конгломерата разпределя пари, медийно внимание и общо взето каквото може борейки се за проспериращо общество.

Ако нямате време за малките неща, няма да имате и за големите.

Спорт

Ричард Брансън е прочут със своите постижения, които всъщност не са само спортни. Някои от тях са счупването на рекорда за прекосяване на атлантическия океан. Също така е първия прекосил с балон атлантическия и тихия океан съответно през 1987 и 1991 година.

Последното му предизвикателство беше заедно с бившия американски президент Барак Обама. Те имаха състезание кой ще мине по-голямо разстояние – Обама с кайтборд или Брансън с фойлборд. В крайна сметка Обама побеждава.

Ричард Брансън

You might also like

Comments are closed.