Книги: Едноминутният предприемач

Едноминутният предприемач
⏰ Време за прочит: 2 минути

Обичам да чета. Преди изобщо не можеха да ме накарат да седна и да отворя книга, но от както започнах да се развивам професионално извън програмирането нещо ми стана. Може би, защото ми харесва да виждам погледа на други хора по дадени теми. Така след като стартирах първата си компания осъзнах, че има много книги свързани с бизнеса, които могат да ме облагородят. В началото на 2017 година реших да подбера 6 книги с идеята, че един месец ще ми е предостатъчен за тях. Подбрах 3 със спорна репутация и 3, които ми препоръчаха. Първата е Едноминутният предприемач от Кен Бланчард и Дон Хътсън.

Резюме

От самото заглавие всичко ми изглеждаше предизвестено (както и при другите две книги със спорни коментари). Все пак съм казал, че ще ги завърша. Всъщност книгата ме изненада, защото беше нещо като роман. Събитията вътре са напълно измислени. Въпреки това всичко се развива в наши дни и не е фантастика. Авторът е подходил по този нетрадиционен начин за да покаже идентичност по максимално много показатели с начинаещи предприемачи. По този начин без много излишни страници ни разказва за мъж работещ, но имащ мечта. Нищо ново. След това се захваща с бизнес и разбира колко силно се нуждае от ментори и хора, от които да се учи. Цялата книга е написана покрай кратки бележки на най-важното, което е научил героя. Например как да подредиш целите си, какво да правиш за да не ти дължат пари и как да не губиш пътя си когато започнеш да успяваш. Въпреки измислената история в нея присъстват реални личности. Те помагат на младия предприемач през целия му път към завършен бизнесмен. Това става с цената на много години труд и допитване до своите ментори.
Няма да пиша повече, защото книгата е кратка.

Заключение

Ако премахнем ненужните неща книгата е 150 страници. Кратка и с твърди корици. По мое мнение не е нещо блестящо, но става за бързо четиво в самолета например. Все пак бих я препоръчал на хората с малък бизнес в България, защото ги оприличавам на героя в книгата. Може би би помогнала на собственик на магазин например. Има някои прозрения, но сигурно не са ме впечатлили, защото съм ги чувал на много места вече. Бих дал оценка 5 от 10 заради различния подход.

Следваща книга: Маверик от Рикардо Семлер.