Интервю със Светослав Тодоров от AudioBookBG

⏰ Време за прочит: 4 минути

В бързото ежедневие виждам много хора четящи книги в градския транспорт например. Ние дори имаме цяла рубрика. Но дори да смятаме, че с четене на спирката уплътняваме на максимум времето си не е така. Само си представете колко време отделяте в ходене.

Направих експеримент и забелязах, че бих могъл да удвоя книгите, които минават през мен. При това дори да ми остава време за Spotify.

Аудио книгите са разпространени в Америка, но на български няма особено голям избор. Или поне нямаше досега. Представяме ви разговора ни със Светослав, който е основател на AudioBookBG.

Наско: Разкажи малко за себе си. С какво си се занимавал досега и как реши, че ще правиш аудио книги?

Светослав: Преди да стигна до аудио книгите минах през няколко бизнеса. От началото започнах с купуване и продаване на домейни. Не беше печелившо от самото начало и трябваше да спра да ги правя.

След това пробвах с правене на сайтове. Направих един сайт, където студентите могат да споделят своите впечатления от университета и живота там. Идеята беше да помогна на кандидат-студентите. Но в последствие разбрах, че това просто не е толкова търсено и няма толкова голяма нужда от него.

За известно време продавах телефони. Купувах счупени от чужбина, оправях ги и след това ги продавах. Това изискваше прекалено голям начален капитал. Частите идваха от Китай и времето за поправка и продажба на 1 телефон беше прекалено голямо.

След това ми се развалиха слушалките. Тъй като знам как да запоявам, успях да си ги оправя, вместо да давам 50лв. за нови. Помислих си, че има и други хора, които имат същия проблем и за няколко месеца поправях слушалки.

Имах идеята да правя аудио книги една година преди да започна, но така и не се реших да го направя. Но в последствие като търсех аудио книгите, които исках да слушам на български, не можах да ги намеря. Затова реших да започна да правя аудио книги.

Наско: Колко време ти отнема една аудио книга?

Светослав: Това много зависи от продължителността на аудио книгата и кой я записва. Средно една аудио книга е около 9-10 часа и може да отнеме до 1 седмица да бъде записана и обработена.

Светослав Тодоров от AudioBookBG
Светослав Тодоров от AudioBookBG

Наско: С кои издателства работите?

Светослав: Ние работим с издателствата на комисионна, така че да можем да правим аудио книги от различни издателства. Причината за комисионната е, че смятаме да направим сайта като отворена екосистема. В нея хората, които отговарят на определени изисквания да могат да публикуват аудио книгите си и да печелят допълнителни доходи. Тъй като не искаме да го ограничаваме до няколко издателства, решихме, че комисионната ще е най-доброто решение.

Наско: Тоест всеки ще може да печели от платформата ви като записва книги?

Светослав: Да, но не всеки, а само хората, които сме одобрили. Защото имаме изисквания за качеството на звука.

Наско: За времето, в което работите забелязвате ли стабилен растеж?

Светослав: Честно казано, ние точно сега ще започваме да растем много по-бързо, защото започваме да работим с повече хора и в най-скоро време ще има около 6-7 нови човека, които ще записват аудио книги едновременно, което ще доведе до голям растеж. До този момент, забелязваме стабилен растеж, но скоро ще бъде доста по-мащабен.

Наско: Имате ли подкрепа от фонд или бизнес ангел?

Светослав: Не, за момента не сме финансирани нито от фонд, нито от бизнес ангел. Целият капитал, който е вложен в бизнеса, са мои спестявания.

Но скоро ще започнем да търсим подкрепата на бизнес ангел.

Наско: Офис, coworking или от вкъщи?

Светослав: За момента всичко се върши от вкъщи, но скоро ще имаме и офис. Единственият проблем с офиса е, че максимум двама човека ще могат да записват аудио книги в него Затова инвестираме в техника за записване и я даваме на актьорите, които сме си избрали да записват от вкъщи. Така ще бъде по-лесно и евтино да увеличим броя на хората, които записват аудио книги.

Наско: Какво е положението в чужбина с пазара на аудио книги?

Светослав: Пазарът в чужбина е супер. Audible са на печалба в повечето страни, в които оперират. Имат доста голям подем в американския пазар от доста години насам.

Наско: Последен, но не по важност въпрос. Руси, брюнетки или червенокоси?

Светослав: И трите, но най ми харесват брюнетки. Не очаквах такъв въпрос, но много ме зарадва!

Пожелаваме късмет на Светльо и съмишлениците му. По-горе сложихме линк към сайта на AudioBookBG, а ето и линк към демо на една от аудио книгите. Ако имате време да слушате твърде много музика ви препоръчваме да влезете и да си изберете някоя книга.

You might also like

Comments are closed.