Инвестиции в страната на споделените пътувания: Gett

⏰ Време за прочит: 3 минути

Страната, от която идва Gett е Израел. Въпреки това главния офис на startup-а се намира в Ню Йорк. Началото на компанията е положено през март 2010 година с вече сериозна инвестиция и до 2016 инвестициите прииждат. Ако трябва да сме честни на фона на останалите играчи в тази рубрика Gett не изпъква, но нека видим историята й до днес.

Ако все още не сте се запознали с първата част на поредицата може да я прочетете на този линк.

Инвестиции в първите 4 години

Та… Март 2010 година в Израел Shahar Waiser и Roi More стартират компанията като Shahar влага 2 милиона долара в нея. Това не е проблем за него поради факта, че е сериен предприемач още от началото на XXI век. До идеята се е стигнало след като Waiser чака 30 минути такси на летището в Пало Ауто. Година след основаването си младата компания не се свързва със споделени пътувания, защото оперира само с лицензирани шофьори. През лятото на 2011 година първата версия на приложението стартира в Тел Авив под името GetTaxi. 3 месеца по-късно услугата стартира и в Лондон. За да може тази експанзия да започне израелската компания получава свеж капитал в размер на 9 милиона долара от фонда Access Industries на британския милиардер Len Blavatnik.

Началото е положено. Критична при Gett се явява втората година, защото освен, че трябва да получат добри отзиви, които да задоволят първия си инвеститор трябва и да покажат амбиции за завладяване на американския пазар. За радост на Shahar и Roi така и става. Малко след като компанията става на 2 години през 2012 година Access Industries влага нови 20 милиона долара за развитие на нови пазари, сред които е и Ню Йорк. Отзивите в TechCrunch са, че компанията прехвърля услугите на такситата в дигиталната ера. Добри думи за един умерен възход.

Gett установява сякаш свой модел, който е през около 12 месеца да имат прозорец за финансиране. През август 2013 година към тях се включват Kreos Capital. Фондът, който главно финансира в европейски и израелски компании, вкарва нови 21 милиона долара. Добра сума, но отново нищо впечатляващо.

Големите играчи

Компанията изчаква точно 12 месеца за да обяви кръг на финансиране номер 4, който вече променя нещата. В Gett сериозни постъпления вливат Vostok New Ventures, които възлизат на 150 милиона долара. Тази сума е 3 пъти по-голяма от общия обем инвестиции в компанията до него момент. Бъдещето изглежда подсигурено. Може би затова през 2015 година в Gett има една нова инвестиция от порядъка на 20 милиона долара от MCI Capital SA.

Стигнахме до 2016 година. Както в интрото на първата статия споменахме инвестициите бяха големи. За Gett като най-малък играч си е доходоносна. През май месец в компанията се вляха 300 милиона долара от автомобилния концерт Volkswagen Group. Преди тази инвестиция израелската компания се оценяваше на 2 милиарда долара. След нея няма точни данни, но най-малкото оценката се е качила с още 1 милиард. Партньорството идва във време, в което и друг производители на автомобили влизат в нишата. Скандалите около немския концерн не са ги спрели да инвестират в компанията. Така към днешна дата Gett оперира в над 60 града по света и е най-голямата платформа за поръчване на лицензиран шофьор.

Ще изчакаме да видим дали през 2017 година ще спазят нормата си за поне една привлечена инвестиция през лятото.

 

You might also like
avatar
  Subscribe  
Notify of